Uluslararası savunma medyası, ANKA-III SİHA ve Reis Sınıfı Türk denizaltısına büyük övgülerde bulundu. Yayın kuruluşları, Piri Reis Sınıfı denizaltısının havadan bağımsız itiş gücü (AIP) özelliğine sahip olmasının Türk donanmasında bir ilke olduğunu vurgularken, ANKA-3 için de "öncü SİHA" tanımını kullandı. Global denizcilik alanında önde gelen yayın organlarından Naval News, "Türk donanması, ilk AIP Reis Sınıfı Denizaltısı olan TCG Piri Reis'i hizmete aldı" başlıklı manşetinde denizaltının önemini ortaya koydu.
Yayın organı, havadan bağımsız itiş gücüne sahip denizaltının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Aksaz Deniz Üssü'nde düzenlenen törenle hizmete girdiğini belirtti.
3 DENİZALTI YOLDA
Yayın kuruluşunun analizinde, "Türkiye, deniz gücünde şaşırtıcı ve hızlı gelişmeleri ile dikkat çekmeye devam ediyor" ifadesi yer aldı. Piri Reis'in 380'den fazla kabul testini başarıyla geçtiği bilgisi paylaşıldı ve projeye dahil diğer gemilerin Hızır Reis'in 2025, Murat Reis'in ise 2026 yılında envantere alınacağı ifade edildi. Türk Deniz Kuvvetleri'nin Seydi Ali Reis, Selman Reis ve Aydın Reis isimli üç ileri seviye denizaltının da 2029 yılına kadar envantere alınacağı aktarıldı. Yazının devamında, bu denizaltıya ilişkin detaylar verildi.
ŞAŞIRTICI TEKNOLOJİ
Piri Reis, tamamen yerli üretim olan Atmaca ve Gezgin güdümlü füzeleri ile Akya torpidolarıyla donatılmış durumda. Reis Sınıfı denizaltıları ayrıca sahip oldukları teknoloji ile Türk deniz güçleri için önemli bir bilgi altyapısı sunmaktadır. 68 metre uzunluğunda, 1850 ton ağırlığında ve 40 personeli bulunan bir denizaltıda kullanılan teknolojiler dikkat çekici bir şekilde öne çıkıyor.
GÖRÜNMEZ SİHA ANKA-3
Amerika merkezli bir başka uluslararası savunma yayını olan The Defense Post, Türkiye'nin görünmezlik teknolojisine sahip SİHA'sı ANKA-3'ün başarısına vurgu yaptı. Yayın, 17.5 metre uzunluğunda ve 8 metre genişliğinde olan ANKA-3'ün 1,300 kilogram mühimmatla 830 km hızla uçabilen üstün özelliklere sahip olduğunu, havada iniş takımlarını kapatma testini başarıyla geçtiğini belirtti.
ÖNCÜ SİHA
Yayın organı, çift motorlu ANKA-3'ün gelişmiş havacılık elektroniği, otopilot sistemi ve elektro/optik kızılötesi kamera gibi ileri teknolojilere sahip olduğunu da vurguladı. Kamuoyuna sunulan bilgiler arasında, SİHA'nın gözlem, keşif ve istihbarat görevleri için öncü bir araç olduğu belirtilerek, hedef odaklı bombalardan lazer güdümlü füzelere kadar geniş bir mühimmat yelpazesine sahip olduğu ifade edildi.
Kaynak: Web Özel