Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem sonrasında arama kurtarma çalışmaları kararlılıkla sürüyor.

Tüm ülkeyi derin bir üzüntüye boğan bu deprem felaketinin ardından, vatandaşlar yardım için seferber oldu. Türkiye'nin dört bir yanından ve yurtdışından deprem bölgesine destek gönderilmeye devam ediyor.

Yaşanan bu büyük felaketin ardından deprem ile ilgili araştırmalar hız kazanırken, bazı terimler de sıkça gündeme geliyor.

Bu terimlerden biri de "deprem izolatörü" olarak öne çıkıyor. Peki, deprem izolatörü nedir ve ne işlev görüyor?

Deprem izolatörü nedir?

Deprem izolatörü, binaların depreme karşı dayanıklılığını artıran bir sistem olarak tanımlanıyor. Bu izolatör, depreme dayanıklı yapıların inşasında önemli bir rol oynamaktadır.

Deprem izolatörü, aynı zamanda sismik izolatör olarak da bilinir. Bu sistem sayesinde depremin yarattığı enerji ve dalgaların yapı üzerinde minimum seviyede etki yapması sağlanabilir. Kısacası, deprem izolatörü, depremin olumsuz etkilerini en aza indirmeyi hedefler.

Deprem izolatörü nasıl çalışır?

Deprem izolatörleri, uygun görülen kat, kolon ve betonarme perdelerin altına yerleştirilir ve böylece yapının zemin ile doğrudan olan etkileşimi engellenmiş olur.

Bunların yanı sıra, kolonun alt, orta ve üst kısımlarında da deprem izolatörü kullanılabilmektedir.

Yatay kuvvetler etkisiyle hareket edebilen deprem izolatörleri, depremler sırasında hafif ama etkili salınımlar gerçekleştirerek depremin enerjisini yavaşlatır ve yıkıcı etkisini azaltır.