Meksika mutfağının ünlü lezzetlerinden biri olan yeşil domates, uluslararası alanda da önemli bir yere sahiptir. Genellikle turşu yapımında kullanılmasına alışkın olduğumuz bu sebze, birçok tarife de mükemmel uyum sağlayarak yemeklerin tadını zenginleştirmektedir. Dayanıklı yapısı sayesinde yaklaşık iki hafta boyunca buzdolabında saklanabilir.

Yeşil domatesin faydaları nelerdir?

Lif içeriği oldukça yüksek olan yeşil domates, yağların hızla emilmesine yardımcı olur. Bu sayede kabızlık ve gaz sorunları gibi bağırsak problemlerinin üstesinden gelmenize yardımcı olmaktadır.

Yeşil domatesin kabukları, tarih boyunca tıbbi amaçlarla kullanılmıştır. En belirgin faydalarından biri, saç dökülmesine karşı etkili olmasıdır. Ayrıca, kepek sorununa karşı da şifa kaynağıdır.

C vitamini bakımından zengin olan bu sebze, özellikle kış aylarında tüketildiğinde soğuk algınlığına karşı vücudu korur. Vücutta biriken yabancı maddeleri temizler ve alyuvar üretimini hızlandırır.

Sadece C vitamini kaynağı olmakla kalmayıp, A vitamini açısından da zengindir. Böylece katarakt gibi bazı görme sorunlarından korunmanıza yardımcı olur.

Lif yönünden de zengin olan yeşil domates, sindirim sistemine yardımcı olmasının yanı sıra kilo kontrolünde de destek sağlar. Düşük kalorili yapısı sayesinde sizi tok tutma özelliği taşır.

Besin ve lif sağlamanın yanı sıra, az miktarda yağ içermesi kötü yağları yok etmek için yardımcıdır. Salatalarınıza ekleyeceğiniz iki adet yeşil domates, gün boyunca sizi tok tutmaya yeterlidir.

Tomatillo, niasin içeriği sayesinde gıdaları enerji rezervlerine ayırmada etkili olur. Ayrıca, bu işlem sırasında niasin normalden daha güçlü bir tepki ile vücuda enerji sağlar.

Nasıl yapılır?

Yüzyıllar boyunca kabukları tıbbi ilaçlarda kullanılmış olan yeşil domates, cilt sağlığına da fayda sağlamaktadır. Yapısındaki besinler, deforme olan hücrelerin yenilenmesini teşvik ederek kellik ve kepek gibi saç hastalıklarının riskini azaltır.

Yeşil domatesin kabukları kaynatılıp banyo sırasında son durulama için kullanıldığında, saç köklerini güçlendirir ve dökülmenin önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca güçlü antiseptik özellikleri sayesinde kulak ağrıları için de faydalı bir seçenek olabilir.