Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ayşe SAĞMAK TARTAR, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve korunma yolları hakkında bilgiler verdi.
Doç.Dr. Ayşe SAĞMAK TARTAR, enfeksiyonun bir organizmanın bir konakçıda (insan, hayvan, artropod) yerleşmesi, çoğalması ve genellikle bir immün yanıt oluşturması anlamına geldiğini, enfekte olan bir kişide klinik bir hastalık tablosu oluşabileceğini yahut oluşturamayabileceğini söyledi.
Doç. Dr. Ayşe SAĞMAK TARTAR, Bulaşmanın doğrudan veya dolaylı olarak bir enfeksiyöz etkenin herhangi bir mekanizma ile başka bir konağa ulaşması anlamına geldiğini, bulaşıcı hastalığın ise bir hastalığın, insandan insana ya da hayvandan insana herhangi bir yolla bulaşma niteliği taşıdığını belirterek, "Salgın bir bulaşıcı hastalığın, belirli zaman ve normal ölçüler içinde beklenenden daha çok sayıda görülmesidir. Enfeksiyonların kaynağının hastanın kendi florası, diğer hastalar (enfekte, kolonize, taşıyıcı) sağlık çalışanları, kronik taşıyıcılar, hasta ziyaretçileri, tıbbi aletler, su, hava gibi çevresel faktörler, yiyecekler ve vektörlerdir." dedi.
Doç. Dr. Ayşe SAĞMAK TARTAR, hastayı, sağlık çalışanlarını, ziyaretçileri, hastane ortamındaki diğer insanları korumak ve mümkün olan her durumda amaca “maliyet etkin” olarak ulaşmak olduğunu ifade etti.
Fırat Üniversitesi Hastanesi 10. Kat Konferans Salonunda düzenlenen ‘Bulaşıcı Hastalıkların Önlenmesi v e Korunma Yolları’ konulu eğitime çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.